miercuri, 4 mai 2016

FRICA ca motivație principală

Voi începe pe scurt despre FRICĂ.  Acest sentiment este profund încastrat în ființa noastră.
Este pus acolo cu scopul de a NE APĂRA de pericole, este un sentiment profund ancestral, care în esență este un sentiment care are scop UTILITAR, în sensul său cel mai pur, primordial adică.
Când mă refer la ”primordial”, mă refer la SENSUL PRIMAR, adica la UTILITATEA LUI, la ROSTUL LUI, in sensul POZITIV. pentru ca nimic din ce este UTILITAR nu este RĂU in sine, ci este PERVERTIT de oameni si murdărit, terfelit și transformat din ceva bun în ceva rău.
De exemplu SEXUALITATEA, din ceva FUNCȚIONAL, cu scop bine definit, ajuns să devina ceva MURDAR,  PERVERTIT. Dar despre asta cu alta ocazie.
Asadar, FRICA si pruncul său, TEAMA sunt două sentimente care sunt sădite in ființa noastra cu scop CONSTRUCTIV, pentru a ne APĂRA de/ în situații neprevăzute / neplăcute, cu scop mai mult PREVENTIV, pentru că PREVENIREA este cel mai important aspect, pe care mulți îl neglijează, lăsând multe probleme aflate în stadiu incipient să evolueze ca apoi , când deja e PREA TÂRZIIU, să facă ceva, să TRATEZE, in loc SĂ PREVINĂ.
Astfel, astăzi, sentimentul cel mai curat, mai nobil si mai puternic, motorul ființei noastre, care este DRAGOSTEA, este foarte subtil si pervers, subversiv înlocuit sistematic cu FRICA.
În loc să facem lucrurile din DRAGOSTE, cu plăcere, de drag, facem CU FRICA, facem DE TEAMĂ, sau în cel mai bun caz pentru a PRIMI RECOMPENSE.
De exemplu, in FAMILIE, copiii, care în mod normal ar trebuie sa aiba DRAGOSTE pentru părinți, si O AU inițial, până la o anumită vârstă, când FERMITATEA si AUTORITATEA părinților DEVIAZĂ, deraiază în direcții nefirești ajungând prin lipsa TIMPULUI, a afectivității si mai ales lipsa de COMUNICARE să INTERZICĂ copiilor lucruri, fără să le EXPLICE, doar pentru că ”ei știu mai bine”, si apoi pentru ca DRAGOSTEA PĂRINȚILOR se răcește, devine OBLIGAȚIE, înr-o lume în care copiii nu mai sunt O BINECUVÂNTARE, ci o POVARĂ, copiii ,înca de pe la varsta de 3 ani, încep SĂ ASCUNDĂ, SĂ SE ASCUNDĂ, SĂ MINTĂ, si de aici pleacă multe rele si probleme care ar putea fi prevenite, plecând de la comportamente rele, influențe negative din mass-media, de la colegi si ”prieteni”, până la eșecuri, abuzuri emoționale si sexuale si ultima treaptă culminând cu SINUCIDEREA.
toate datorita FRICII, pentru că copiii nu mai văd în părinți UN SPRIJIN, ci UN GARDIAN / POLIȚIST, nu un prieten care să îi ajute, să îi ierte și măcar să caute să îi înțeleagă.
Daca copilul face ceva rău sau greșește, preferă să ascundă DE FRICĂ, decât să primească sprijin, sfat și iertare, pentru că știe că PEDEAPSA îl așsteaptă, urlete, bătăi, nu COMUNICARE si DRAGOSTE DE PĂRINTE SI IERTARE...
tot așa și în societate, exista FRICA de AUTORITATE, care există doar CA SĂ PEDEPSEASCĂ, gen profesor, polițist, șef...

continuarea cand am timp.....


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu